Posted on 31/12/2017

Arzamas

PREPORUKE

Novogodišnji praznici ne traju dugo pa danas u preporukama jedna kratka knjiga koju su književni sladokusci verovatno pročitali istog dana kada je Nin objavio da je dobila nagradu tako da je ova preporuka za one koji se ne opterećuju nagradama, čitanostima, top listama i ostalim glupostima kojima nas privlače ne bi li nas namamili da kupimo knjigu. Ovo je za one koji bi da se sklupčani uz svetlost lampica sa jelke opuste svoj um, nasmeju se pa i rasplaču, što od muke što od smeha. Jer Arzamas nije samo komedija, on je i tuga i seta, i  ironija. On je ceo jedan život na stotinu strana.

Pošto nemam iskustva u pisanju recenzija niti planiram da pišem recenzije već više svoja zapažanja i sabrane utiske u meni posle pročitanih knjiga mogu vam reći da me Arzamas nije oduševio na prvu loptu sve mi je to bilo pomešano bez određenog stila, mešavina žanrova, papazjanija svega i svačega. Pročitao sam ga prebrzo kao što se čita lako štivo i tako sam ga i doživeo površno i neozbiljno, bilo mi je smešno da jedan takav knjižurak koji se čita za sat i kusur vremena može da stane rame uz rame sa velikim knjiživenim delima koja su dobijala Ninovu nagradu. Svega mi je tu falilo i magije Grozdane Olujić i epohalnosti Dobrice Ćosić, geografskih odrednica i setnih vremena u koje nas odvodi Velikić, Davičovog nadrealizma.

Ali posle nedelju dana od čitanja kolosalnost ovog dela je u meni oživela, sve kockice su legle na svoje mesto, svaka rečenica je dobila svoj značaj, svaka priča svoje značenje, svaka mešavina stilova je dobila poentu i snagu.

Arzamas je bol sa rokom otplate koji te na početku ne povredi ali te grebe negde iznutra i tinja u tebi a onda eksplodira. Arzamas je kolosalno delo spakovano naizgled u proste na momente naivne dijaloge između majke koja pati od alchajmera i ćerke koja se o njoj brine, protkane kratkim pričama kroz koje upoznajemo spisateljicu, ali sadašnja dešavanja u društvu, probleme i brige koje nas svakodnevno muče. kroz paralelu sa sestrama Bronte pratimo i Ivaninu bol i njenu žrtvu. Ono što je mogla da bude a nije jer je život u tome omeo. Arzamas svako u realnom životu može da doživi, Arzamas je nešto što može da sačeka u budućnosti svakog od nas ali retko ko sa ovom vedrinom može i da ga ga preživi a kamoli još i da napiše tragikomediju o tome, tako da draga Ivana divim se tvom bezgraničnom duhu i humoru i neka ti je sa zakašnjenjem srećna Nin-ova nagrada zaslužila si je svakim slovom koje je izašlo iz tebe.

 

Arzamas je izdala izdavačka kuća Laguna i možete ga nabaviti putem njihovog sajta, kupiti u njihovim  ili je nabaviti u svim bolje snabdevenim knjižarama.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Back to top
%d bloggers like this: