Posted on 29/05/2017

Black sails

PREPORUKE

Svedoci smo da je zlatno doba Holivuda odavno prošlo I da je sve veća ekspanzija televizijskih kuća koje snimaju serije koje sve češćce I češće mogu da stanu rame uz rame kako budžetski tako I vizuelno I glumački sa većinom filmova. Sve veća ulaganja u polje televizijske zabave dovele su do razvitka producentskih kuća od kojih gledaoci unapred znaju šta mogu da očekuju, pa u ovom slučaju od Starza ne možemo da očekujemo ništa manji standard od onog koji je postavio u svojim prethodnim ostvarenjima kao što su Spartacus, Outlander, Da Vinci’s Demons ili The Pillars of the Earth, pa tako I sa Black Sails nastavljaju tradiciju odlično osmišljenih, adaptiranih I snimljenih serija.

Black Sails kupuje pažnju gledalaca samom uvodnom špicom koja je sušta suprotnost seriji jer predstavlja život pirata prikazan na jedan sasvim nov i slobodno mogu da kažem umetnički način, naime minijaturnim figurama od alabaster su prikazani likovi, njihove životne situacije i brodovi u baroknom I rokoko stilu što će gledaoca posebno zakovati za ekran jer će se iz epizode u epizodu truditi da vidi sve ono što se dešava u uvodnoj špici a zaista je vizuelno uživanje za oči koje prati bravurozni soundtrack koji potpisuje Bear McCreary dobitnik Emija I tvorac muzike u mnogim gledanim I nagrađivanim serijama od kojih su samo neke The Walkingdead, Battlestar galactica I Outlander. U moru serija o vampirima, zombijima I ostalim supernadprirodnim bićima Black Sails je pravi draguljtelevizijske zabave. Zamisljen kao avanturistička serija čija radnja služi kao prikvel Luisovom ostrvu sa blagom ona ipak izlazi iz okvira avanture I koketira kako sa dramom tako I sa akcijom . Prelepe plaže, tirkizno more, do tančina napravljne replike piratskih brodova služe kao savršena scenografija za vanvremensku priču o dobru I zlu, o dve različite strane jednog novčića, o priči da ništa nije crno I da ništa nije belo a ponajmanje da ništa nije onako kako izgleda. Black sails nije kasična prica koja se uklapa u šablone o piratima, to je kompleksna priča koja se kroz epizode lagano razvija I uvodi nas u priču o ljudima koji nisu uvek bili krvožedni, ratnički I osvajački raspoloženi, to je priča i o ljudima koji su nečiji očevi, sinovi, prijatelji. To je priča o ljudima koje je civilizovano društvo proglasilo “hostis humanis generis” t.j. neprijateljima civilizovanog sveta a oni su kao odgovor na to objavili rat samom tom svetu u kom su nepoželjni. Sam vremenski tok serije pokriva epohu zlatnog doba piraterije i osim izmišljenih u njoj možemo sresti i stvarne istorijske ličnosti. Jedna od glavnih zamerki seriji je loša karakterizacija likova što po mom mišljenju nije tačno već serija u sebi objedinjuje gomile karakterno različitih likova koji se kroz prvih par epizoda razvijaju i sazrevaju da bi tek od polovine sezone bljesnuli u punom sjaju što se može videti i po samim glavnim likovima kapetanu Flintu,Vejnu i Eleni.

Kapetan Flint kom pripada glavna uloga svojim gestovima,pokretima i mimikom apsolutno briljira u ulozi jednog od najozloglašenijih i najpošotovanijih kapetana u gusarskom svetu, što i ne čudi jer sa svojim glumačkim pedigreom nasleđenim od roditelja ( Sir Robert Graham Stephens, Dame Margaret Natalie Smith) i godinama glumljena Šekspirovih likova u pozorištima i više nego maestralno uspeva da oživi lik ozloglašenog pirata dok se kroz sezone i umereno dozirane flešbekove upoznajemo sa njegovom proslošću, mračnom tajnom i događajima koji su ga od britanskog kapetana napravili jednim od najpoznatijih gusara svog doba. Pored njega su tu i kapetan Džon Vejn koji svojim ležernim ponašanjem i raspuštenom kosom služi kao antipod i glavni rival uvek uglađenom, utegnutom i zalizanom Flintu, naravno priča ne bi bila zaokružena da nemamo i ženske heroine kao što su prelepa Elizabet Gatri ćerka poslovnog magnata koja vrši preprodaju gusarskog plena, drži gusare pod kontrolom i samouvereno se bori za poziciju gospodarice ostrva ne dajući da joj godine i pol diktiraju ulogu u takvom socijalnom okruženju već vrlo vešto koristi svoje manipulativne sposobnosti kako u poslovne svrhe tako i u krevetu gde balansira između ljubavi i mržnje prema kapetanu Vejnu dok u isto vreme gaji emocije prema prelepoj prostitutki Max koja svojom fenomenalnom glumomuspeva da da poseban pečat seriji i da se izdvoji iz mora likova prostitutki koje se pojavljuju ali ne predstavljaju značajnu okosnicu serije već su tu da svojim golim telima ulepšaju kadrove, zavedu pirate i da iz njih izvuku tajne i prodaju ih zaraćenim stranama. Pored raznolike lepeze piratskih likova koji defiluju kroz seriju sa većim ili manjim ulogama tu je i Džon Silver koji predstavlja jednog od onih likova koje ne znate da li volite ili mrzite ali sam sasvim siguran da ćete do kraja serije odlučiti jer iz sezone u sezonu njegov uticaj na samu radnju postaje sve veći, njegove odluke sve nepredvidljivije a njegova uloga sve kompleksnija.

Black Sails nije serija o kojoj se mnogo priča, to nije serija koja je osvojila mnoštvo nagrada ali je svakako serija koju i te kako vredi pogledati kako zbog glume tako i zbog muzike ali i bravuroznih scena mačevanja I epskih borbi brodova na otvorenom moru od kojih ostajete bez daha. Black Sails nije serija koja se plaši da na malim ekranima prikaže sex, homoerotiku, rasizam, ubistva, krv i nasilje naprotiv ona ih i te kako prikazuje I to ne na ulepšan način, već ih prikazuje onakvima kakvi jesu pa makar to izgledalo i brutalno, a to svakako ne radi sa ciljem da šokira i ostavi gledaoce bez reči već da na pravi način pokaže pravu ljudsku prirodu, niske pobude i strasti koje se kriju u svakom čoveku i diruguju njegovim postupcima.
Karakteristično za Black Sails je da ona ne posustaje sa dinamikom i vec od prve epizode u kojoj se upoznajemo sa likovima i pričom, tok radnje nas dalje upoznaje sa životom pirata na brodovima gde saznajemo da su u svakom trenutku mogući izdaja, smena moći i borba za prevlast i to sve dok nas kapetani iz epizode u epizodu vode u uzbudljivu poteru za brodom sa najvećim blagom koje je jedan čovek ikada video I na svom vrhuncu serija nas uvodi u sam rat u kom se crne piratske zastave menjaju za britanske, rat u kojem pirat izdaje pirata, prijatelji zabijaju mačeve prijateljima u leđa a neprijatelji sklapaju savezništva dok borba za prevlast oko ostrva počinje. Zato kada imate vremena, zavalite se u fotelju, i pustite ovu seriju da vas uvede u svoj svet pun adrenalinskih prevrata i intriga gde se ljubavi rastavljaju krvlju a zaraćene strane sastavljaju zajedničkim interesima, gde životi ne znače ništa a piratska čast i glad za slobodom znače sve i uverite se zašto je zovu igrom prestola na piratski način.

Nećete zažaliti.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Back to top
%d bloggers like this: